2013. március 6., szerda

B A C K C O M B I N G

Mostanság,  hogy a '60-as évek újra reneszánszukat élik (gondolj az analóg technikákra, pl. bakelitlemez), az öltözködés is ezt az irányt lőtte be magának. Persze ennek a korszaknak kihagyhatatlan velejárója a make-up: cicaszem, 3 sor műszempilla, de a lényeg most a hajkoronán lesz. Nem is egy konkrét frizurát boncolgatok, hanem minden magára valamit adó viselet alapjáról lesz szó: a tupírról.
A tupír minden kevés hajjal megáldott nőszemély nagy barátja, bár ezek a nőszemélyek merik a legkevésbé használni. Fantasztikusan lehet vele csalni, a hajtömegből (persze csak okosan) a többszörösét tudja kihozni.
A jó tupír alap ismérve a jó fésű. E szerszám neve (bámulatos módon): a tupírfésű.
A nyele helyén lévő ritkább fogak az igazításhoz kellenek, a többivel értelemszerűen tupírozni
.

Hogyan is kéne csinálni anélkül, hogy ne úgy nézzünk ki, mint aki könyékig belenyúlt a konnektorba?
A hajat soha ne tupírozzuk teljes terjedelmébe. Ha ezt betartjuk már nagy baj nem lehet.
A hajtömeg megemelésénél húzzuk visszafele a fésű teljesen a hajtövekig, de ne kis apró mozdulatokkal, és ne a hajvégektől. A nagyságnak megfelelő távolságból indítsuk a fésűt visszafelé.






 
Ezzel a  módszerrel változatosabbnál változatosabb hajakat lehet készíteni, ilyen például az elöl púpozott frizura, de (ha már '60-as évek) az egyszerű tarkónál összefogott lófarkat is izgalmasabbá teszi. Hajfonatok alá pedig kifejezettem ajánlom. :)

 A kontyot is meg lehet vele növelni: egy sima copf, egy sima tupír, hullámcsattal letűzni, és kész egy sima konty. Gyakorlattól függően lehet elegáns, vagy vagány.

Lakkozás
Ahhoz, hogy ne lapuljon le, nincs szükség egy palacknyi lakkra, sőt ellentétes hatást érünk el. Vagyis hát nekem ez a tapasztalatom, de nem csak a tupírnál. Elnehezíti a hajat, és 10 perc után megint ott vagyunk, ahol elkezdtük. De azért se fújjunk magunkra lakkot, mert jó az illata.
A lakkhasználat egyéntől függ, mindenkinek ki kell tapasztalnia.

Roncsolja-e a hajat? 
Az igazat megvallva: igen. De itt nem beszélhetünk jelentős kárról, csak egy leheletnyivel törik jobban tőle, mint amennyire amúgy hajlamos rá. Ez abból adódik, hogy a pikkelyeket, amelyek a hajszáladon vannak, nem szálirányukba fésülöd, hanem ellentétesen.
Kifésülésnél valami spray-be tegyél vizet, és fújj a hajadra. Könnyebb kibontani, és a hajszálaid is hálásak lesznek érte.

Dreadlock
Ez a haj a köznyelvben élő 'rasta'. A rasta az egy ember, egy stílus.
Én imádom a dread-es embereket, bár biztos nem csináltatnám meg. A nagyon sűrű tupír az alapja, rengeteg idő és munka, de utána nem sokat kell törődni a hajjal.

Egy szó, mint száz: a tupírozás az a praktika, ami kiváló mindennapos használatra. És variálhatósága nem csak lapos hajra, hanem lelapult kedvre is jó.
Koridézéshez, nosztalgiához pedig ajánlom a Velvet Underground & Nico egyik legjobb dalát, a Femme Fatale-t.

XX, zs.
















































2 megjegyzés: